Sill, Sill, Sill...

I år har jag gjort 4 sillar till julbordet. Två gamla och två nya. Ingefärssill och Apelsin- & saffransill gjorde jag även förra året. Två andra varianter jag gjort tidigare är Citronsill samt Lime- & Chillisill. I år blev det två klassiker: Skånsk löksill och Rom- & Dillsill.

Skånsk löksill
6 dl socker
4 dl vatten
2 dl ättika (12%)
2 rödlökar
1 handfull krossad kryddpeppar
2 burkar inläggningssill

Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Skiva rödlök och sköljd sill. Varva sill, lök, kryddpeppar i en burk. Häll över den kalla lagen. Låt stå i minst 1 dygn i kylskåp innan servering.

Rom- & Dillsill
1 burk inläggningssill
1 liten rödlök
2 dl gräddfil
50 g röd rom
2-3 msk dill

Skölj och skär sillen i bitar. Blanda med resterande ingredienser, häll upp i en burk. Låt stå kallt minst ett dygn innan servering.

Lycka till!