Citronsill
1 ½ burk inläggningssill (urvattnad sillfilé)
½ dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 msk korianderfrön
1 gul lök - i tunna skivor
1 citron, saft och skal
Blanda ättika, socker och vatten. Rör ut sockret ordentligt tills det löst sig. Tillsätt saften från 1 citron. Denna lag behöver inte kokas upp. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar och varva dessa med korianderfrön, lökskivor och citronskal från ½ citron i en glasburk. Häll över lagen och låt stå i kylen minst 1 dygn innan det är tänkt att den ska ätas.
Apelsin- och saffransill
1½ burk inläggningssill (urvattnad sillfilé)
½ dl ättikssprit 12 %
1 dl socker
1½ dl vatten
10 st kryddpepparkorn - krossade
½ apelsin - strimlat skal
1 st röd lök - i tunna skivor
1 st lagerblad
1 pkt saffran (0,5 g)
Koka upp ättika, vatten och socker. Så sockret löser sig helt. Blanda i kryddpeppar, lagerblad, apelsinskal och saffran. Låt lagen kallna! Skär sillen i lagom stora bitar och varva den med löken i en glasburk. Häll över lagen och låt stå i kylen minst 1 dygn innan det är tänkt att den ska ätas.
Smaklig sillafton! :)