Jag har underbara kollegor som odlar i sina växthus och trädgårdar. Jag har fått zucchini, paprika, gurka, tomater, grönkål, rabarber, vinbär och krusbär. Så snälla så att jag blir rörd!
Här om dagen gjorde jag en supersmarrig paj på zucchini jag fått av Linda, den blev supersmarrig!
Ingredienser:
Pajdeg
Jag följer alltid detta recept när jag gör matpaj. Jag tycker det är den godaste och enklaste degen att göra.
Fyllning
300 g zucchini
4 st ägg
2 dl grädde
1 frp fetaost
1-2 msk grön pesto
Salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader och börja med pajdegen. Den behöver vila i kylen i ca 20 minuter innan den trycks ut i pajformen och förgräddas 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
Riv zucchinin på den grova sidan av ett rivjärn. Lägg i ett durkslag, salta och låt stå 10 min. Saltet gör att du kan krama ur rejält med vätska ur zucchinin, så att pajen inte bli vattnig.
Vispa samman ägg, grädde, kryddor, pesto. Krama ur zucchinin ordentligt och tillsätt i äggsmeten. Smula ner fetaost. Förgrädda pajskalet 10 minuter, häll sedan fyllningen i pajen. Dekorera gärna med tunna skivor av zucchini på toppen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-35 minuter, tills äggstanningen stannat. Obs! Tiden kan variera beroende på ugn, så håll koll och bränn inte toppen.
Jag serverade min paj med en tomat- & rödlöksallad som jag smaksatt med rödvinsvinäger, salt och peppar. Jag ÄLSKAR löksallad, men tyvärr tycker inte min mage om rå lök så jag försöker att inte äta det så ofta.
Lycka till!