2011/03/21

Krämig vaniljglass

För nån vecka sedan var ju min moster på besök och Ni kanske minns att vi hade grillpremiär!?! Vi fortsatte på sommartemat och käkade hallon & rabarberpaj med hemmagjord vaniljglass till dessert. Glassen blev kanon så här kommer receptet:


Ingredienser:
2 st vaniljstänger
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 st stora äggulor
150 g strösocker

Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och lägg dem i en skål. Stängerna läggs i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Värm tills blandningen precis når kokpunkten, ta av från värmen och låt stå och dra i minst 30 minuter.

Lägg ägggulorna och sockret i skålen med vaniljfrön och vispa tills smeten blivit ljus och krämig. Sätt tillbaka gräddblandningen på spisken och koka upp igen. Häll den vama vätskan över äggsmeten, rör tills det blir slätt, och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sänk värmen och sjud på svag värme, under konstant omrörning, tills glasssmeten tjocknat tillräckligt mycket för att det ska bli ett spår om man täcker baksidan av en matsked med smet och sedan drar fingret över. Var försiktig så att smeten inte kokar för då kan den skära sig. Låt glassmeten svalna helt, kör den sedan i glassmaskin.

Ett tips! Om du har tid så vinner glassen på att stå i några timmar innan den körs i maskinen, för då hinner smakerna utvecklas mer.

Lycka till!

Inga kommentarer: