2009/11/11

Plommonglacerad skinkstek

Här snackar vi en riktig söndagsmiddag, jättemums! Vi åt min berömda rotsaksgratäng till detta, och receptet för den hittar du här .

Ingredienser:
1 st skinkstek/ kotlettrad
100 g torkade katrinplommon
salt & peppar
Smör

Glace:
100 g torkade katrinplommon
1 dl mörk öl/ porter
3 msk honung
1 gul lök
salt & peppar

Stick små hål i steken med spetsen av en kniv och späcka den med katrinplommon. Stek sedan steken runt om i rikligt med smör, krydda med salt och peppar.

Lägg över steken i en smörad ugnsfast form. Stick in en stektermometer i mitten av köttet och stek sedan i mitten av ugnen tills köttet fått en innertemperatur på ca 68 grader.

Gör under tiden glacen. Finhacka lök och stek den försiktigt i smör, de ska inte få färg. Tillsätt tärnade katrinplommon och fräs en liten stund till. Häll i öl och honung. Låt glacen småputtra till en tjock och god glace, ca 5-10 min.

Bred glacen på köttet och stek tills köttet nått ca 75 grader, eller längre. Längre stekning ger mörare kött...godare i mitt tycke! Skär i tunna skivor och servera till t.ex. rotfruktsgratäng.

Smaklig måltid!

4 kommentarer:

Sanna sa...

Det är ju sååå gott med stek! Älskar doften i köket under alla timmarna medan ugnen fixar allt och man själv kan njuta av en bok... ;)

Linda sa...

Sanna, jag håller med! Det är underbart. ;)

Anonym sa...

Men hallå, vilken temperatur ska ugnen hålla? Nu blev det snurrigt för mig, fast det brukar lösa sig.
Tack

Linda sa...

Oj, ja vad hade jag ugnen på!?! Typ 200 grader kanske.