Chokladtårta med rabarber- & jordgubbstopping

Födelsedagsfika ett par dagar i förskott resulterade i denna underbara kreation. En chokladtårta med syrlig och smaskig rabarber- och jordgubbstopping. Det bjöds även på Citron- & Limekaka.

Ingredienser:

Chokladbotten
150 g smör
150 g mörk choklad 70% kakaohalt
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg

Somrig topping
1 ask Mascarpone
2 dl vispad grädde
2 dl (eller mer) rabarber- och jordgubbskompott

Börja med kompotten. Skär rabarber och jordgubbar i bitar, lägg i en kastrull. Strö över socker och värm blandningen sakta på spisen. Rör om ofta. Låt allt koka ihop till en kompott, låt kallna.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen. Låt den smälta under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll över chokladsmeten. Rör i äggen, blanda väl. Häll smeten i en smörad, och bröad form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen, ca 25-30 minuter. Låt kallna.

Vispa grädden. Blanda ner mascarpone-osten och vispa mera. Tillsätt rabarber- och jordgubbskompotten, valfri mängd. Bred ut över den kalla chokladkakan, dekorera med bitar av rabarber och jordgubbar.

Smaskigt värre! :)

Kommentarer