2009/03/02

Kalvstek i lergryta

Igår åt vi en riktig söndagsmiddag! Vi gjorde iordning en kalvstek i lergrytan och till det serverade vi blomkåls- och broccolimos, gräddig rödvinssås och hemmagjord lingonsylt. Smaskigt värre! :) Jag har skrivit om detta mos tidigare, men detta är en ny variant. Här kommer recepten. Måtten är aningen höftade, sunt förnuft är bra att ha! :)

Ingredienser:
Kalvstek i nät
3 st morötter i bitar
2 st gula lökar i klyftor
4 st hela vitlöksklyftor
1½ tsk hela svartpepparkorn
1½ tsk hela rosépepparkorn
2 st lagerblad
4 st torkade enbär
1 dl vatten + 2 msk kalvfond
Salt efter smak

Förstek kalvsteken i rikligt med smör, den ska inte bli färdig utan bara brynas till vacker färg. Lägg den i lergrytan och tillsätt resterande ingredienser. På med locket. Baka i ugnen, på låg värme, 150-175 grader i ca 2-3 timmar...beroende på hur mört kött man vill ha. Vi föredrar lite överkokt så det ramlar isär...typ kremerat! :)

Häll över skyn som bildats i botten av grytan till en liten kastrull, småkoka och låt reducera till hälften. Smaka av med rött vin, grädde och ev. salt & peppar.

Blomkåls- och broccolimos
Valfri mängd blomkål
Hälften så mycket broccoli
Grädde

Skär blomkål och broccoli i små bitar. Ju mindre, desto kortare koktid. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde så det täcker ungefär hälften av grönsakerna. Koka tills grönsakerna är aningen överkokta. Var inte rädda för att koka grädde! Det är så pass hög fetthalt i riktig vispgrädde att det sällan kokar fast...mjölk är det värre med!
Häll av grädden i en skål och mosa sedan grönsakerna med en vanlig potatisstamp. Tillsätt grädde till lämplig konsistens, smaka av med salt och vitpeppar. Tips! Jag brukar använda stavmixern, då får man en slät och fin konsistens.

Smaklig måltid!

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej !

Jag ska prova kalvstek i lergryta idag....

Annika

Linda sa...

Hej Annika! Det tycker jag absolut att du ska göra, det är kanongott! Smaklig måltid.

Anonym sa...

hmm ,undrar bara om nätet till kalvsteken ska sitta kvar,eller när i proceduren man avlägsnar det,kalle22

Linda Blixt sa...

Hej Kalle!

Nätet avlägsnas innan mat äter, helst! ;)

/ Linda