2009/12/16

Risotto

Inget onödigt prat om denna rätt! Prova - det är GOTT! :)

Ingredienser:
(4 port.)
2 dl arborio- eller avorioris
5-6 dl grönsaksbuljong
1-2 dl vitt vin
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3-4 msk smör
1 dl riven lagrad ost - helst parmesan
salt & peppar

Koka upp buljongen och vinet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Rör ner smörklickar, ost, salt & peppar.

Denna kladdigt, goda röra kan man nu variera lite efter smak. Min personliga favorit är med färska champinjoner och bladspenat. Men här kommer det lite alternativ;


  • Svamp: Rör i 200 g smörfräst svamp, t ex champinjoner.

  • Sparris: Rör ner 200 g färsk grön sparris i bitar.

  • Spenat: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat.

  • Milanese: Rör i 1/2 paket saffran upplöst i lite buljong.

  • Gorgonzola: Recept här.
Gott till kyckling eller kött! Lycka till!

2 kommentarer:

Boel sa...

Risotto är riktigt, riktigt gott! Jag gillar att göra en skaldjursvariant med musslor, räkor och gröna ärtor.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Linda. Den ser fin ut din Risotto. Titta gärna in hos mig om du behöver lite sistaminutentips till Julbordet.
Ha en riktigt God Jul önskar Birgitta