Gorgonzolarisotto

MUMS, det är det enda jag har att säga! Vi trotsade midsommartraditionerna och gjorde risotto istället. Och man kan ju lungt säga att det var tusen gånger godare än nån äcklig matjesill! :)
Jag har ju tipsat om gorgonzola som smaksättning i risotto tidigare, så här får Ni ett färdigt recept.

Ingredienser:
3 dl arborio- eller avorioris
7 dl hönsbuljong
2 dl vitt vin
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 påse färsk baby spenat
1 handfull valnötter
75 g gorgonzola - eller efter smak
svartpeppar

Värm buljongen, och låt den småsjuda under hela tillagningen av risotton, då denna ska tillsättas till riset då och då. Hacka lök och vitlök. Fräs dessa i en tjockbottnad kastrull. De ska inte få färg! När de börjar se lite genomskinliga ut, tillsätt riset. Fräs allt en liten stund. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset på svag värme. Rör ofta!

När vinet absorberats av riset tillsätt en slev buljong. Låt det koka in. Så fortsätter du tills all buljong är slut. Koktid ca 20-30 min. Innan servering röres ost, nötter och spenat i, smaksätt med svartpeppar.

Konsistensen på risotton ska vara lite grötig och simmig, så koka inte bort all vätska!
Lycka till och smaklig måltid!

OBS! Myten om att det är svårt att göra risotto, stämmer inte!

Kommentarer