Allt-i-ett: Ris- och kasslergratäng


För några veckor sedan gjorde jag ett litet experiment i köket. En ris och kasslergratäng där allt tillagades i samma form i ugnen för enkelhetens skull. Och det blev faktiskt ganska bra. Definitivt något jag kommer testa igen. Det jag kommer göra nästa gång är att tillsätta ännu mer vätska, då resultatet inte blev lika såsigt som jag hade tänkt. Sås är ju livet! 

Ingredienser

4 portioner ris (okokt) - i mitt fall 3 dl basmatiris
5 dl vatten - uppkokt med 2 st buljongtärningar
2 dl frysta gröna ärtor
1 st vitlöksklyfta
2 st paprikor - i mitt fall en grön och en röd
1 bit kassler skuren i tunna skivor
1 dl grädde
2 dl créme fraiche
Salt, peppar, sriracha

Lägg det okokta riset i en ugnssäker form, tillsammans med hackad vitlök, och ärtor.

Blanda den varma buljongen med créme fraiche, grädde och kryddor - häll över riset i formen. Blanda runt lite. 

Varva kassler och paprikaskivor på toppen.

Gratinera i ugnen tills riset är kokt, cirka 25 minuter. 

Servera gärna med en sallad. 

Smaklig måltid!