Vegetariska kåldolmar

 

Min kollega fick mig så sugen på kåldolmar för ett tag sedan. Jag kunde inte sluta tänka på det, så jag var bara tvungen att testa göra egna. Jag har aldrig gjort det förut. Och jag äter ju dessutom mycket mindre kött nu för tiden så jag ville göra en vegetarisk variant. 

Jag letade lite online och kombinerade ihop ett par olika recept som jag tänkte dela med er nu. Jag blev jättenöjd med dom. Jag vet inte om jag tyckte det var värt besväret på så sätt att jag egentligen inte är så överförtjust i husmanskost. Men det var kul och gott att prova i alla fall. 

Ingredienser

1 vitkålshuvud
1 gul lök
500 g färska champinjoner
4 port kokt ris
1 frp förkokta linser
150 g fetaost
Torkad timjan
Salt & peppar
Ljus sirap
Grönsaksfond
1,5 dl grönsaksbuljong
Ett par klickar smör

Fyllningen

Hacka svampen i bitar, och stek tillsammans med hackad lök. Tillsätt kokt ris, linser och krydda upp röran med torkad timjan, salt, peppar. Jag ringlade i lite sirap och lite fond för att fördjupa smakerna. Ställ åt sidan medan du gör i ordning kålbladen. 

Kålhuvudet

Börja med att skära bort botten/roten på vitkålshuvudet. Ta bort ett gäng av de yttre bladen. Släng ner kålhuvudet i en stor kastrull, fyll på med vatten och börja koka upp. Vartefter vattnet blir varmare och de yttre kålbladen blir lite kokta kommer de att lossna lätt från huvudet. Använd en matlagningspincett eller en gaffel och lyft/dra bort bladen från kålhuvudet. Släng ner dom i en bunke med kallt vatten. Du behöver ca 8-12 blad beroende på hur mycket fyllning du lägger i varje blad. 

Montering

Lägg ut kålbladen, skeda på lite fyllning och smula över lite fetaost. Vik in kanterna och rulla ihop till en dolme. Lägg dolmarna i en ugnsfast form med skarven nedåt. Mitt tips är att fylla hela formen, då hålls de ihop av varandra under tillagningen i ugnen. Häll grönsaksbuljongen i formen, ringa sirap över dolmarna och klicka ut ett par klickar smör på toppen. 

Tillagning

Baka kåldolmarna i mitten av ugnen, tills de fått fin färg. På ca 200 grader i 20-30 minuter. Servera som dom är med rårörda lingon, men det är även gott med potatismos till. Skeda gärna över lite av skyn vid servering. 

Lycka till!