Ok, jag såg en matbild på Instagram av en maträtt som inspirerade mig till att göra denna maträtt. Och det blev en lyckoträff om ni frågar mig!
En krämig nudelrätt med räkor och kokosmjölk. Det är lite speciellt att laga mat med kokosmjölk då den är lite söt i smaken så det gäller att balansera upp den med kryddor, salt och syrligt.
Ingredienser:
2 burkar kokosmjölk
1 rödlök i båtar
1 röd paprika i bitar
3 små morötter i slantar
1 ordentlig handfull gröna bönor (haricots vertes)
1 vitlöksklyfta hackad
5 cm färsk riven ingefära
100 g bladspenat
1 msk röd currypasta
400 g räkor (tinade)
150 g sobanudlar
Lime
Salladslök
Koriander
Börja med att sätta på vatten till nudlarna. Fräs sedan på morotsslantar, paprikabitar, lökbåtar i lite olja, tillsätt hackad vitlök, riven ingefära och currypastan när morötterna börjar bli lite mjuka. Tillsätt kokosmjölken och låt allt koka ihop.
Samtidigt som du börjar koka nudlarna, slänger du ner de gröna bönorna i grönsaksgrytan. De behöver ungefär lika lång koktid.
Precis innan servering tillsätter du räkor, nudlar och spenat till grönsaksgrytan. Dvs allt ska ner i samma gryta! Rätten heter ju krämiga nudlar, så...
Servera tillsammans med limeklyftor, koriander och hackad salladslök.
Tips!
Den här rätten gjorde sig inte superbra att värma igen i t.ex. matlåda. Om du ändå vill göra det skulle jag rekommendera att inte blanda ner nudlarna. Koka istället nya till grytan när du ska äta.
Och vill man att grytbasen ska hålla lite längre i kylen skulle jag inte ha ner räkorna, utan fräsa på dom vid sidan av med lite chili och lime t.ex. och strö över grytan istället. Förvara dom separat dvs. Skaldjur är en väldigt känslig råvara och man bör inte spara räkor i flera dagar.
Lycka till!