Vitkålsgratäng


Här kommer ett recept på en gratäng som jag fick av en vän. Jag vet inte ursprunget på den så jag kan inte ge någon cred för den.

Jag älskar vitkål och denna krämiga gratäng gjorde sig finfint på egen hand till en syrlig tomatsallad, som en vegetarisk rätt. Men jag kan tänka mig att den passar utmärkt även till något animaliskt protein av något slag också.

Detta är ett lchf-recept, så det är alltså hög fetthalt och låg halt kolhydrat. Jag äter inte längre efter denna diet, men det är alltid kul att testa nya recept.

Ingredienser:
800 g vitkål
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
150 g naturell färskost, t.ex. Philadelfia
1 tsk sambal oelek
150 g riven ost
1 msk italiensk salladskrydda (Jag bytte ut mot 1-2 msk blandade örter jag hade hemma)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt


Sätt ugnen på 200 grader.

Strimla vitkålen, hacka vitlöken och skiva löken. Fräs det i en stor kastrull eller en stekpanna som det får plats i.

När kålen mjuknat lite så tillsätter du övriga ingredienser (ej den rivna osten). Var inte rädd att krydda ordentligt. Smaka på smeten - behövs det mer sambal, peppar eller örter?

Häll upp i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i ca 20-25 minuter tills gratängen fått färg.

På bilden serveras gratängen till en tomatsallad gjord på: tomter, rödlök, en skvätt olja, en skvätt rödvinsvinäger, salt och peppar. Jag hade även ruccola till.

Jättegott!