Köttfärspaj med champinjoner, fetaost och krämig sweet chili


Det var jättelänge sedan jag gjorde en paj. Och allra helst med hemmagjort pajskal. Det är så smidigt att köpa färdigt men inte alls lika gott. Så förra helgen gjorde jag en variant på typ en tacopaj men med lite andra smaker. Smarrigt! Funkar kanon i matlåda också. 

Ingredienser: 

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl
150 g smör i kuber, rumstemp
3 msk iskallt vatten
1 tsk salt

Köttfärsröra

400 g nötfärs
1 tråg färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
10 cm purjolök

Krämig sweet chili

4 dl créme fraiche
2 msk sambal oelek
4 msk sweet chilisås

Topping

1 pkt fetaost
2 dl riven ost (gärna lagrad)

Gör så här:

Pajdeg

Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret i en skål och mät upp övriga ingredienser – arbeta ihop till en deg och ställ svalt i 20 minuter. Tryck sedan ut i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Köttfärsröra

Stek nötfärs och champinjoner, tillsätt hackad purjolök, vitlök och smaka av med valfria kryddor. Jag använde salt, svartpeppar, oregano, spiskummin, timjan, paprikapulver. 

Krämig sweet chili

Blanda alla ingredienser i en skål

Montering:

Lägg i köttfärsröran i det förgräddade pajskalet. Fördela tärnad fetaost över. Klicka ut den krämiga sweet chilisåsen över och strössla över riven ost. 

Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 20 minuter tills ost/såsen bubblar och fått fin färg. 

Smaklig måltid!