Matlåda: Ugnsbakad lax och potatis - allt på samma plåt!


Jag älskar att laga både avancerad och enkel mat. Jag kan lätt lägga ner 3 timmar på att laga mat men uppskattar också enkla rätter på 30 minuter där allt lagas på samma plåt eller i samma form. Denna lax är en sådan enkel variant - men som ändå smakar fantastiskt! 

Ingredienser

1 st laxsida
2 st lime
1 st vitlöksklyfta
5 cm färsk ingefära
Salt, svartpeppar, sweet chili krydda
Potatis
Olja

Kall sås

2 dl créme fraiche
1 dl sweet chili sås
Salt 

Gör så här

Finriv vitlök och ingefära, massera in köttsidan på laxen. Krydda rejält med svartpeppar, salt och sweet chili. Lägg på skivor av lime. Klyfta eller dela potatis och lägg brevid laxen med olja och salt. 

Baka lax och potatis i ugnen, på 175 grader i ca 25-30 minuter. Blanda ihop den kalla såsen under tiden. 

När jag tar ut plåten från ugnen brukar jag mosa på limeskivorna med en gaffel, så att fruktsaften och köttet sprids på laxen. 

Servera till en god sallad eller kokta grönsaker. 

Smaklig måltid!