Pressgurka med persilja

Jag ÄLSKAR pressgurka! Krispig, söt och syrlig. Det perfekta tillbehöret till det mesta om ni frågar mig. Sen är det ju bara positivt att det är så enkelt att göra och går riktigt snabbt.     

Ingredienser 

Gurka
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättikssprit 12%
Salt
Vitpeppar (några drag med kvarnen)
Färsk persilja

Gör så här

Skiva gurkan tunt, t.ex. med en mandolin eller osthyvel. Lägg gurkan i en skål eller på ett fat med kanter, och salta den en aning. Blanda runt så saltet kommer på alla skivor. Lägg en till skål/fat ovanpå med en tyngd i så att gurkan pressas i typ 30 minuter. (Därav namnet) 

Blanda samman vatten, socker, ättika - rör tills sockret löst sig, tillsätt vitpeppar. Om du som jag inte har tålamod kan du koka ihop lagen (sockret löser sig snabbare) men då lär du vara ute i god tid för lagen måste kallna innan du häller den över gurkan. 

Häll av vätskan som bildats av gurkan. Varva gurka och persilja i en väl rengjord glasburk, och häll över lagen. Allt kanske inte går åt men fyll burken ända upp. 

Ställ kallt gärna ett par timmar innan den ska ätas. Gurkan håller sig sedan i väl i kylen i någon vecka.