Tacos - ja men typ! Jag ville göra enchiladas men vegetariska. Istället för någon slags köttersättning som färs eller bites gjorde jag mina med svensk halloumi. Och istället för guacamole på avokado gjorde jag en lite mer klimatsmart på svenska gröna ärtor.
Ingredienser:
8 st tortillabröd
2-3 dl riven ost - gärna någon lagrad
Smaksatt tomatsås - jag använde en pizzasås på burk
Fyllning
250 g färska champinjoner
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 liten burk majs
1 frp svensk halloumi
½ påse enchiladas kryddblandning
Ärtguacamole
2-3 dl tinade gröna ärtor
1-2 st lime - saften
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ kruka färsk koriander
Salt & peppar
Börja med guacamolen. Så enkelt! Släng ner ärtor, riven vitlök och övriga ingredienser i en smalare tillbringare eller liknande, mosa allt med en stavmixer till önskad konsistens. Eller en matberedare om du har en sådan. Börja med saften från 1 lime och smaka. Vill du ha en syrligare röra tillsätter du mer. Ställ i kylen under tiden du gör dina enchiladas.
Fortsätt med fyllningen. Stek hackad svamp, lök och vitlök. Tillsätt hackad paprika och majs. Tärna halloumin och tillsätt på slutet tillsammans med kryddblandningen. Om du upplever att pannan känns torr kan du tillsätta ½ dl vatten så att kryddblandningen får koka ihop lite med övriga ingredienser.
Lägg ett par matskedar fyllning på tortillabrödet, strö över lite riven ost, vik in kanterna och rulla till en rulle. Lägg i en smord form med skarven nedåt. Fortsätt tills du använt all fyllning eller bröden är slut. Jag fick plats med 8 st i min form.
Klicka över lite tomatsås och strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen, 200 grader 10-15 minuter. Servera tillsammans med guacamolen och kanske en sallad om du är sugen.
Lycka till!