Surdegsbröd på råg med smak av kummin

Jag har bakat mitt första surdegsbröd någonsin! Helt från grunden, genom att sätta en surdegsgrund. Och jag kan stolt säga att det blev jättebra. Jag var väldigt tveksam till en början då surdegsbakning är en hel vetenskap att sätta sig in i, men jag ville prova ändå. Jag tror att jag hade tur som hittade ett bra nybörjarrecept för nu är jag jättetaggad till nästa bakning! 

Jag tänkte dela med mig av hela processen i detta inlägg. Från att sätta surdegsgrunden till färdigt bröd. Och jag ska försöka vara så tydlig som möjligt, för jag upplevde att recepten jag följde var lite bökiga att förstå. 

Surdegsbröd är inte ett bröd man kan baka om man är sugen på att ha ett färdigt bröd samma dag. Detta är en process som tar ca 1 vecka första gången. Och ni kommer förstå det utifrån beskrivningen som följer. 

Dag 1 - Surdegsgrund

Blanda 1 dl (60 g) ekologiskt rågmjöl med 1 dl ljummet vatten (40 grader) i en burk som rymmer ca 5 dl. Lägg på ett lock men skruva inte fast det så att det blir tätt. Förvara burken i rumstemperatur - gärna över 20 grader. Jag ställde min burk på badrumsskåpet då jag har golvvärme i mitt badrum och det är mitt varmaste rum. 

Låt blandningen stå i rumstemperatur i 3 dagar. Rör försiktigt om varje dag. 

Dag 4 - Mata surdegsgrunden

Tillsätt 2 dl vatten (40 grader) och 2 dl ekologiskt rågmjöl (120 g) till blandningen. Rör om ordentligt och låt stå på samma sätt 1 dygn till.

Dag 5 - Färdig surdegsgrund

Nu kan du använda din grund till att baka bröd med. Och jag ska nu förklara hur här nedan.

Surdegsbröd med kummin

Dag 1, kväll:
½ dl surdegsgrund
1 dl ljummet vatten (40 grader)
1 dl ekologiskt rågmjöl

Blandas i en rymlig bunke, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar, över natten. Jag ställde min bunke i badrummet igen och den stod nog ca 12 timmar. 

Dag 2, morgon:
3 dl ljummet vatten (40 grader)
6 dl ekologisk rågsikt
1 dl ekologiskt rågmjöl
1½ tsk salt
1 tsk hel kummin

Blandas med degen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt. Det blir en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie igen och låt jäsa till ca dubbel storlek, det kan ta allt från 2-4 timmar beroende på temperaturen i rummet. 

Smörj en brödform och skrapa/klicka ner degen. Strö över kummin och lite rågmjöl. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. När degen rest sig någon eller några centimeter är det dags att grädda brödet. 

Sätt in formen i mitten av ugnen på ugnsgallret. Om man vill ha en knaprig och härlig skorpa på brödet kan man redan nu passa på att spruta in lite vatten i ugnen med en sprayflaska. 

Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter. Och fortsätt grädda brödet i ytterligare 40-50 minuter. Har du en digital termometer skulle jag rekommendera dig att använda en sådan. Innertemperaturen på detta bröd ska bli 98 grader varmt. Stjälp sedan upp brödet och låt det svalna på ett ugnsgaller eller liknande. 

Spara surdegsgrund! 

Släng inte bort den surdegsgrund du fick över efter brödbaket. Den kan du spara och ta hand om tills nästa gång du vill baka. 

Lägg över ½ dl surdegsgrund i en väl rengjord glasburk. Tillsätt 1 dl rågmjöl (60 g) och 1 dl ( 40 grader) vatten och rör om ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur över dagen med locket inte helt påskruvat. Till kvällen kan du stänga locket helt och ställa burken i kylskåpet. 

Surdegen behöver matas varje vecka enligt ovan för att hållas vid liv. Om du inte bakar under veckan häller du ut allt utom ½ dl av surdegsgrunden och ger den ny näring. Detta gör man för att det inte ska bli så mycket surdegsgrund i burken, då en stor mängd kräver större mängd ny näring. 

Lycka till!

Recepten för både surdegsgrunden och surdegsbrödet hittade jag på ICA's webbplats.