Kylskåpsrensning i form av matlådetillverkning. Så brukar mina söndagar se ut. Jag tycker det är toppen att göra ett gäng matlådor i förväg till kommande vecka. Oftast använder jag sådant som inte gått åt under veckan.
Denna gång blev det en vegetarisk pastasås smaksatt med rosmarin och citron. Lätt och fräscht. Det blev väl inte världens snyggaste maträtt men det blev bra. Och helt vegansk förutsatt att man använder en äggfri pasta!
Ingredienser:
4-5 st morötter
2 st silverlök
1 st gul paprika
1 frp vita bönor
Vatten & grönsaksbuljong
½ kruka färsk rosmarin
1 st citron
salt & svartpeppar
+ spagetti
Riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet, skiva löken tunt. Fräs i olja ett par minuter. Tillsätt hackad paprika och hälften av rosmarinen. Häll på vatten och buljong så det täcker grönsakerna, ungefär så mycket du vill att det ska bli sås av till pastan liksom. Smaksätt med salt och svartpeppar. Låt koka några minuter medan pastan kokar. När det återstår några minuter kan bönorna gå i. De ska helst inte koka sönder.
Innan servering, tillsätt resten av rosmarinen och saften från en hel citron. Om man önskar en lite tjockare sås kan man reda av den. Vill man inte ha den vegansk kan man runda av smakerna med 1 dl créme fraiche eller grädde.
Servera tillsammans med kokt pasta. Parmesan är säkert gott till!