Fried rice på svenskt havreris



 

Jag gör ofta fried rice när jag har grönsaker kvar i kylen som börjar se lite vissna ut. Eller om jag får ris över från någon middag. Här om veckan fick jag havreris över och gjorde en variant med grönsaker och ägg.

Ingredienser: 
Kokt, kallt ris
2 morötter i slantar
2 paprikor i bitar
1 rödlök i båtar
1 broccolistånd i små buketter
2 ägg
1 vitlöksklyfta
1 chili
1-2 lime
4 cm färsk ingefära
Thailändsk soja, fisksås, sesamolja

Börja med att steka morotslantarna i smör eller olja ett par minuter. De är hårdast och tar längst tid. Tillsätt sedan paprika, rödlök, broccoli, fortsätt stek några minuter. 

Krydda med chili, vitlök, riven ingefära. Skrapa ingredienserna till ena kanten av stekpannan/woken och knäck ner äggen på den fria ytan. Rör runt medan äggen steker. Tillsätt riset och fortsätt stek allt ett par minuter till, tills riset också blivit varmt. 

Den sista minuten innan servering tillsätter du en skvätt soja, limesaft från 1 lime, ett par skvättar fisksås och sesamolja. 

Servera med hackad chili och limeklyftor. Koriander är gott till också men det hade jag ingen hemma. 

Lycka till! 

Ps. Det funkar självklart med vanligt kokt ris också.