Vegetariska piroger

Glad midsommar!

Jag hade inget kul midsommar-aktigt recept att dela med mig av idag. Jag ska väl erkänna att jag inte är en person som firar sådana här högtider speciellt mycket heller.

Vad äter ni på midsommar? Sill och hela faderullan? Jag brukar oftast grilla något. Men dessa vegetariska piroger kanske kan vara något?

Det här var ett experiment från mitt håll. Jag orkade inte göra någon egen deg så jag köpta färdig pizzadeg i syfte att spara tid. Som pirog-nybörjare var ju själva monteringen rätt omständlig måste jag säga. Innan jag fick in snitsen på att vika ihop dom utan att hälften av fyllningen trycktes ut. Svettigt!

Ja som sagt, experiment. Fyllningen var också något jag höftade ihop och jag ska försöka komma ihåg vad jag hade i något slags recept här nedan.

Ingredienser:
1 purjolök
1 stor påse färsk bladspenat
1 kruka färsk basilika
2 dl frysta gröna ärtor
Rester från tapas - haha! Slängde ner ett par peperonis och ostfyllda chilisar som legat i olja.
1-2 dl créme fraiche - bara precis så att allt blir lite såsigt. Men det ska absolut inte vara en rinnande fyllning.
Kryddor, salt & peppar
Lite riven ost
2 frp färdig pizzadeg
1 ägg att pensla med
Sesamfrön och flingsalt att toppa med

Hur gjorde jag då? Jo jag fräste på hackad purjo i smör. Tillsatte spenat och basilika, lät det "vissna". Tillsatte tapasgrejena, créme fraiche och kryddor. Låt puttra ihop till en röra. I med frysta ärtor, det går bra med tinade också, smaka av med salt, peppar och någon god örtkrydda kanske. Värm tills ärtorna är genomvarma. Sen lät jag röran svalna medan jag förberedde degen.

Rulla ut pizzadegen på en skärbräda. Skär kvadrater av den. En vanlig pizzadeg som får plats på en vanlig ugnsplåt skar jag i 6 kvadrater. Lägg lite fyllning och riven ost i mitten av en kvadrat. Fukta kanten med vatten och vik ihop diagonalt, hörn mot hörn så att en triangel bildas. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på en pappersklädd plåt. Upprepa tills all deg är slut.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg, strö över sesamfrön och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen enligt anvisningarna på pizzadegsförpackningen. Ca 15-20 minuter kanske, 200 grader. Håll koll så de inte bränns.

Lycka till!