Fiskgratäng med lax & blomkålsmos

Jag hade en färsk laxbit som jag var tvungen att använda innan den gick ut i datum. Så jag slängde ihop en fiskgratäng!

Jag körde lite av en kylskåpsrensning på samma gång så det fick bli blomkålsmos och lite broccoli istället för potatismos.

Jag gjorde hela rätten lite på känn men jag ska försöka skriva ner ett recept att utgå ifrån här i alla fall.

Mitt tips är att titta på lite olika recept när man ska göra något sådant här första gången. Jag tjuvkikade på ett par gällande tid i ugnen och lite tips för såsen osv. 


Ingredienser:

Blomkålsmos
1 stort blomkålshuvud
1 skvätt mjölk eller grädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 broccolihuvud

Lax
600 g färsk lax
Salt, svartpeppar, dill, chiliflakes

Sås
3 dl créme fraiche
1 citron - saft & zest
Dill
Kapris
Salt, svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek

1. Börja med blomkålsmoset: Skär blomkålen i tunna bitar, släng ner i en kastrull med en skvätt grädde eller mjölk. Koka på svag värme med locket på tills blomkålen är mjuk nog att mosa.
Mosa med potatisstamp eller kör slät med stavmixer. Jag tycker personligen att konsistensen blir bäst med stavmixer. Klicka eller spritsa ut moset runt kanten av en gratängform.

2. Skär broccolin i små smala buketter, tryck ner i moset runt kanten.

3. Skär laxen i stora kuber, krydda dom med salt, peppar, dill och chiliflakes. Sprid ut dom i mitten av gratängformen. Innanför moset.

4. Koka ihop såsen i en liten kastrull. Häll över laxen i mitten av gratängformen och grädda gratängen i mitten av ugnen, 200 grader i typ 20 minuter.

Lycka till!