2016/01/07

Saffranscupcakes med apelsinfrosting

Här kommer receptet på ett gäng cupcakes jag bakade till julafton. Luftiga muffins med fyllig saffranssmak och en fräsch apelsinfrosting. Jag lyxade till muffinsen med en liten dekorerad pepparkaka på toppen för lite extra julkänsla.

För enkelhetens skull köpte jag färdig pepparkaksdeg och dekorerade med kristyr och silverkulor. Slänger med receptet på kristyren längst ner i denna post.


Ingredienser cupcakes:
(ca 10-15 st)
2 påsar saffran (2x 0,5 g)
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
120 g smör
2 dl socker
2 ägg

Ingredienser frosting:
75 g smör
3 dl florsocker
150 g naturell färskost
1 tsk vaniljpulver
1 apelsin - saft & skal

Gör så här:

Muffins: Värm mjölken med saffran, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 170 grader och lägg muffinsformar i en muffinsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa smör och socker, tillsätt ett ägg åt gången. Blanda i de torra ingredienserna och tillsätt saffran- & mjölkblandningen gradvis.

Fyll muffinsformarna till 3/4 delar med smet, grädda mitt i ugnen i 14-16 minuter. Känn efter med en sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt kallna helt.

Frosting: Koka ner saften från 1 apelsin på svag värm i en kastrull tills det återstår ca 1 msk saft. Håll koll hela tiden så det inte bränns. Vispa smör, florsocker och vanilj fluffigt. Blanda ner färskost, apelsinskal från ½ apelsin och den reducerade apelsinsaften. Fyll en spritspåse och dekorera dina cupcakes.

Kristyr: Vispa samman 1 äggvita, 4 dl florsocker och 1 tsk ättikssprit (12%) med elvisp. Fyll en spritspåse med kristyren och dekorera dina pepparkakor. Tips! Ättikan går att byta ut mot samma mängd pressad citron.

Lycka till!

Inga kommentarer: