Här kommer ännu ett gammalt recept ur arkivet, från när jag för första gången testade att laga något med jordärtskockor. Det blev gott!
Ingredienser:
(4 portioner)
Kött:
600 gram oxfilé
salt & peppar
färsk timjan
smör
Gratäng:
500 g jordärtskockor
500 g mandelpotatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 dl grädde
rosmarin
citronsaft
Rödvinssky:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
50 g rotselleri
1 st morot
50 g varmrökt sidfläsk
Ett par kvistar timjan
1 st lagerblad
1 msk rödvinsvinäger
3 dl rött vin
5 dl vatten
2 msk kalvfondkoncentrat
2 tsk råsocker
salt, peppar, maizena och smör
Grönsaker:
Gulbetor
Morötter
Brysselkål
Rödlök
Citron - rivet skal
Honung
smör
salt, peppar
Börja med rödvinsskyn: Skala och hacka lök, vitlök, selleri och morot. Strimla fläsk. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i smör. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår. Häll på vatten, fond och koka igen tills cirka 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt.
Gratäng: Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull, tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda i ca 20 minuter utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller i en stor form.
Grönsaker: Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i slantar. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna.
Köttet: Sätt ugnen på 100 grader. Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Bryn runt om i smör. Stick in en termometer och lägg köttet i en ugnsform. Hit kan förberedas! Stek köttet i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56 grader. Låt vila 20 minuter under folie.
Servering:
1. Höj ugnsvärmen till 225 grader, grädda gratängen i ugnen 20-25 minuter tills den fått fin färg.
2. Värm grönsakerna i lite smör, smaka av med citronskal, honung, salt och peppar, eventuellt någon ört?
3. Koka upp rödvinsskyn, red med majsstärkelse utrörd i lite vatten, vispa i en klick smör precis före servering.
4. Skär köttet i skivor, servera tillsammans med resten av komponenterna.
Lycka till!
Ingredienser:
(4 portioner)
Kött:
600 gram oxfilé
salt & peppar
färsk timjan
smör
Gratäng:
500 g jordärtskockor
500 g mandelpotatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 dl grädde
rosmarin
citronsaft
Rödvinssky:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
50 g rotselleri
1 st morot
50 g varmrökt sidfläsk
Ett par kvistar timjan
1 st lagerblad
1 msk rödvinsvinäger
3 dl rött vin
5 dl vatten
2 msk kalvfondkoncentrat
2 tsk råsocker
salt, peppar, maizena och smör
Grönsaker:
Gulbetor
Morötter
Brysselkål
Rödlök
Citron - rivet skal
Honung
smör
salt, peppar
Börja med rödvinsskyn: Skala och hacka lök, vitlök, selleri och morot. Strimla fläsk. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i smör. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår. Häll på vatten, fond och koka igen tills cirka 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt.
Gratäng: Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull, tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda i ca 20 minuter utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller i en stor form.
Grönsaker: Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i slantar. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna.
Köttet: Sätt ugnen på 100 grader. Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Bryn runt om i smör. Stick in en termometer och lägg köttet i en ugnsform. Hit kan förberedas! Stek köttet i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56 grader. Låt vila 20 minuter under folie.
Servering:
1. Höj ugnsvärmen till 225 grader, grädda gratängen i ugnen 20-25 minuter tills den fått fin färg.
2. Värm grönsakerna i lite smör, smaka av med citronskal, honung, salt och peppar, eventuellt någon ört?
3. Koka upp rödvinsskyn, red med majsstärkelse utrörd i lite vatten, vispa i en klick smör precis före servering.
4. Skär köttet i skivor, servera tillsammans med resten av komponenterna.
Lycka till!