2015/03/20

Lingonparfait med saltad kolasås och maränger

Äntligen fredag! Här kommer ett litet tips på en god dessert till helgen. Det här kan om möjligt vara den godaste desserten jag tillverkat. Sött, salt, syrligt!

Ingredienser:

Parfait:
6 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl lingon

Kolasås:
4 msk osaltat smör
2½ dl ljust muscovadosocker
1 1/4 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 msk vaniljessens

Maränger:
3 äggvitor
2 dl socker
½ krm salt

Parfait: Rör samman äggulor och socker. Sockret måste smälta, så värm därför blandningen försiktigt över vattenbad. Alternativt med ca 20 sekunders intervaller i mikron på 700 W. Vispa i så fall mellan varje intervall. När smeten är pösig och sockret smält är smeten klar.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dom med grädde i en annan skål och vispa samman lätt. Vänd till sist ner äggsmeten och lingonen i grädden. Häll över i lämplig form och frys i minst 7 timmar.

Kolasås: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme. Koka upp och sänk värmen. Låt koka i ca 6 minuter. Rör om då och då. Vispa i vaniljen och låt koka i ytterligare 1 minut. Häll upp i en ren glasburk och ställ i kylen tills den kallnat. Värm glasburken en aning i vattenbad eller i mikron innan servering.

Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor med hälften av sockret och salt till ett fast och hårt skum med elvisp i en bunke. Vänd försiktigt ner resten av sockret och eventuellt hushållsfärg. På bilden är mina maränger "naturella". Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 1½ timme. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar och torka i 3-4 timmar.

Inga kommentarer: