Äntligen fredag! Här kommer ett litet tips på en god dessert till helgen. Det här kan om möjligt vara den godaste desserten jag tillverkat. Sött, salt, syrligt!
Ingredienser:
Parfait:
6 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl lingon
Kolasås:
4 msk osaltat smör
2½ dl ljust muscovadosocker
1 1/4 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 msk vaniljessens
Maränger:
3 äggvitor
2 dl socker
½ krm salt
Parfait: Rör samman äggulor och socker. Sockret måste smälta, så värm därför blandningen försiktigt över vattenbad. Alternativt med ca 20 sekunders intervaller i mikron på 700 W. Vispa i så fall mellan varje intervall. När smeten är pösig och sockret smält är smeten klar.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dom med grädde i en annan skål och vispa samman lätt. Vänd till sist ner äggsmeten och lingonen i grädden. Häll över i lämplig form och frys i minst 7 timmar.
Kolasås: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme. Koka upp och sänk värmen. Låt koka i ca 6 minuter. Rör om då och då. Vispa i vaniljen och låt koka i ytterligare 1 minut. Häll upp i en ren glasburk och ställ i kylen tills den kallnat. Värm glasburken en aning i vattenbad eller i mikron innan servering.
Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor med hälften av sockret och salt till ett fast och hårt skum med elvisp i en bunke. Vänd försiktigt ner resten av sockret och eventuellt hushållsfärg. På bilden är mina maränger "naturella". Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 1½ timme. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar och torka i 3-4 timmar.
Ingredienser:
Parfait:
6 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl lingon
Kolasås:
4 msk osaltat smör
2½ dl ljust muscovadosocker
1 1/4 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 msk vaniljessens
Maränger:
3 äggvitor
2 dl socker
½ krm salt
Parfait: Rör samman äggulor och socker. Sockret måste smälta, så värm därför blandningen försiktigt över vattenbad. Alternativt med ca 20 sekunders intervaller i mikron på 700 W. Vispa i så fall mellan varje intervall. När smeten är pösig och sockret smält är smeten klar.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dom med grädde i en annan skål och vispa samman lätt. Vänd till sist ner äggsmeten och lingonen i grädden. Häll över i lämplig form och frys i minst 7 timmar.
Kolasås: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme. Koka upp och sänk värmen. Låt koka i ca 6 minuter. Rör om då och då. Vispa i vaniljen och låt koka i ytterligare 1 minut. Häll upp i en ren glasburk och ställ i kylen tills den kallnat. Värm glasburken en aning i vattenbad eller i mikron innan servering.
Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor med hälften av sockret och salt till ett fast och hårt skum med elvisp i en bunke. Vänd försiktigt ner resten av sockret och eventuellt hushållsfärg. På bilden är mina maränger "naturella". Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 1½ timme. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar och torka i 3-4 timmar.