Hasselnötsmaräng med smörstekta äpplen & grädde

Look who's back!?! Med recept och allt :) Här kommer en enkel men smarrig dessert jag bjöd en god vän på i helgen.

Ingredienser:
3 st äggvitor
1 tsk citronsaft
1½ dl strösocker
1 dl hackade hasselnötter

2 st äggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde

2 st äpplen
smör & socker


Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum. Vispa ner sockret lite i taget. Bred ut smeten på en papperklädd plåt, till en cirkel med ca 30 cm i diameter. Strö över nötterna. Grädda i mitten av ugnen, 150 grader i 1 timme. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i ugnen i 2 timmar på eftervärmen.

Rör ihop äggulan med florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden separat. Rör samman äggsmeten med grädden. Ställ kallt.

Klyfta och kärna ur äpplena. Stek dom i smör tills de börjar mjukna och se lite glansiga ut. Strö över några matskedar strösocker och fortsätt stek en stund till. Det bildas då en söt och god äppelsirap runt äpplena. Låt kallna.

Vid servering: Lägg marängen på ett fint fat. Klicka ut grädden i fina toppar. Placera ut äppelklyftorna på grädden. Dekorera gärna med citronmeliss eller mynta.

Lycka till!