2013/11/25

Halloween: Kardemummarostad pumpa med tahinidressing


Lite i efterhand tänkte jag dela med mig av den meny jag gjorde till årets Halloween-middag. Det passar väl bäst att börja med förrätten. En kryddig god rätt som med fördel kan serveras utan den lufttorkade skinkan för att hålla den vegetarisk. Men sältan i skinkan passade bra!

Ingredienser:
1 st butternut squash
2 st lime
2 tsk kardemummakärnor
2 tsk malen kryddpeppar
1 dl matyoghurt
2 msk tahini (sesamfröpasta)
1 msk färskpressad limejuice
1 grön chilifrukt
½ kruka koriander
olja
salt
rostade pumpakärnor
(lufttorkad skinka)

Sätt ugnen på 200 grader. Skala limen med kniv så skalet och den vita hinnan försvinner. Skär limen i klyftor och skär sedan varje klyfta i skivor. Lägg i en bunke, strö över 1 krm salt och ringla över 1 msk olja. Blanda och ställ åt sidan.

Dela pumpan på längden och skala den. Gröp ur och släng kärnorna. Skär varje halva i cm-tjocka skivor. Stöt kardemumman fint i en mortel, blanda med kryddpeppar, 2 krm salt och 3 msk olja. Vänd runt pumpaskivorna i kryddblandningen och lägg ut dem på en bakpapperklädd plåt. Rosta i ugnen ca 20 minuter tills pumpan mjuknat, vänd runt efter halva tiden. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Vispa ihop yoghurt, tahini, limejuice, 2 msk vatten och 2 krm salt. Dela, kärna ur och strimla chilin.

Lägg upp pumpaskivor på tallriken, ringla över dressing, toppa med den insaltade limen, strimlad chili och färsk koriander. Strö över rostade pumpafrön och lägg ev. skinka i snygga "rosor" intill.

På bilden serveras förrätten till en liten bit pumpa-knäcke jag köpt färdig.

Smaklig måltid!

Årets pumpor


Inga kommentarer: