Sidor

2013/08/22

Kräftbröd och hemmagjort smör med havssalt


Kräfttider som sagt! En gullig (?) kräfta av deg förutsätter jag att alla vill ha till sin kräftskiva. Fast som LCHF:are går det ju lite emot principen om man säger så. Men söt är den väl? Skådebröd? Det hemgjorda smöret går ju att äta med sked annars :)  

Ingredienser:
50 g jäst
1 msk honung
5 dl vatten
1 msk salt
11 dl vetemjöl
3 msk tomatpuré
1½ dl dill
1 st ägg
2 oliver

Smält jästen  med honungen.Tillsätt 37 gradigt vatten och rör om. Tillsätt mjöl tills degen är smidig och fin. Rör ner tomatpuré och hackad dill. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg lite mjöl på degenoch låt jäsa under duk,ica 20-30 minuter.

Slå upp degen och arbeta eventuellt in mer mjöl. Deladegen i 3 lika stora bitar. Ta en av bitarna och forma den oval till kräftans huvud. skär ett snitt längs med degklumpen.

Dela en av de andra bitarna  2 större och 4 mindre bitar. Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet. Klipp ett snitt i de större längst ut som bildar klor.

Dela den 3:e biten i 5 bitar och lägg dem lätt svängda ut från huvudet som en stjärt. Klipp 3 jack i  den sista bitan. Stick in oliver som ögon.

Jäs under duk 20 min. Pensla med uppvispat äggoch grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter,  225 grader.

Hemmagjort smör 

(5 dl ger en lagom liten karott till en kräftskiva)
Vispa grädden hårt. Vispa tills det bildas små smörkulor och smöret börjar vattna sig ordentligt.

Vänd över smöret i en finmaskig sil. Tryck ur vätskan med baksidan av en matsked. När smöret blivit en hård klump ta upp det ur silen och krama ur resten av kärnmjölken under rinnande (kallt) vatten.

Var noga att "tvätta" smöret ordentligt, det ger längre hållbarhet.När all vätska är borta rulla in havssalt i klumpen och du har nu ditt egna hemmagjorda smör.

Om du önskar ett mjukare smör blanda i några droppar av valfri olja eller naturell matlagningsyoghurt.

Förvaras i en burk med lock i kylskåpet. Hållbarhet: ca 1 vecka.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Så himla fin! Måste nog köpa kräftor till helgen igen så jag har en anledning att baka brödet :-)

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt fint kräftbröd! Önskar att jag kunde vara ledig i eftermiddag och baka något liknande till kvällens kräftskiva...

    SvaraRadera