2013/06/09

Mojitoglass & Baileyskladdkaka


Helt sjukt hur långt efter jag ligger med att publicera recept. Denna dessert bjöd jag på FÖRRA sommaren. Men den som väntar på något gott ;)

Mojitoglass
1 st vaniljstång
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 st stora äggulor
150 g rörsocker
0,5 dl färsk mynta
3 msk rom (tex Havanna)

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg dem i en skål. Lägg stången i en kastrull tillsammans med hackad mynta, grädde och mjölk. Värm till kokpunktene, ta av från värmen och låt stå och dra i minst 30 minuter.


Lägg äggulorna i skålen med vaniljfrön tillsammans med socker och vispa till en ljus och krämig smet.

Ställ tillbaka gräddblandningen på spisen och koka upp igen. Häll den varma vätskan över äggsmeten och rör tills det blir slätt, häll tillbaka i kastrullen. Sänk värmen och sjud på svag värme, under konstant omrörning, tills glassmeten tjocknat. Testa om den är klar genom att doppa en matsked i smeten och dra fingret över mitten av skedens baksida. Blir det ett spår som "stannar kvar" på skeden är smeten klar. Det är viktigt att inte koka glassen för länge, då kan den skära sig.
 
Sila glassen fri från mynta  och vaniljstång. Smaksätt med rom. Låt svalna helt. Låt den gärna stå ett par timmar. Kör den sedan i glassmaskin.
 
Baileys kladdkaka
2 st ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
100 g smält smör
3 msk baileys
 
Blanda alla ingredienser. Häll i en smord form med löstagbara kanter. Pudra med kakao innan du häller i smeten. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader.
 
Servera till ett glas iskall Baileys och färska syrliga hallon, lycka till!

Inga kommentarer: