2013/05/17

Sticky Ribs & whiskey-BBQ-sås


Ibland får man bara totalt nog av sallad, grönsaker och nyttigheter! Idag tänker jag bjuda Er på det absolut godaste min sambo vet; grillade förkokta tjocka revben och en mustig BBQ-sås smaksatt med bl.a. whiskey. Öl är den självklara drycken i sammanhanget! 
 
Förkokade revbensspjäll
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar/ fond
2 msk vinäger
2 gula lökar i klyftor
2-3 st lagerblad
1 tsk hela svart- & vitpepparkorn
 
Mät upp vatten i en stor kastrull, tillsätt allt utom köttet och koka upp. Lägg ner köttet och koka tills köttet lossnar lätt från benen, ca 1½ - 2 timmar.
 
Ta upp köttet, låt det rinna av och rensa bort ben och eventuellt fett som inte vill ätas. Ställ kallt.
 
Glaze/Marinad
3 vitlöksklyftor finhackade
½ dl rapsolja
½ dl whiskey
2 msk ketchup
2 msk cane syrup
1 msk rödvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 msk paprikapulver
1½ tsk salt
 
Blanda alla ingredienser. Pensla på köttet och låt stå och dra i någon timme. Pensla sedan på mer under tiden som köttet grillas. Denna marinad kan självklart användas på rått kött direkt: häll över valfritt kött och låt dra, gärna 24 timmar.
 
BBQ-sås
2 vitlöksklyftor finhackade
2½ dl ketchup
1½ dl cane syrup
1 dl whiskey
½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
½ tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka till en simmig sås, ca 15 minuter. Såsen kan serveras kall eller varm. Personligen föredrar jag den kall.
 
Tillbehör:
enl. bilden - klyftpotatis och créme fraiche
 
Smaklig måltid!

Inga kommentarer: