2013/04/16

Purjolöksgratinerad Endive - LCHF

Vi grillade i helgen. Sambon skulle prompt ha potatisgratäng till sitt kött. Jag vill inte gärna kompromissa bort min LCHF-kost så jag komponerade ihop en egen gratäng enligt receptet nedan.

Ingredienser:
2 st endive
2 st purjolökar
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
Salt & Peppar
Riven parmesan

Ta bort de yttersta bladen på endiven om de ser lite tråkiga ut. Skär bort den fula roten. Klyfta salladshuvudet i kvartar på längden. Lägg dem i en ungsfast form.

Gör ren purjolöken från ev. grus och jord. Strimla den och ta gärna med lite av den gröna delen om den ser fin ut. Stek i rikligt med smör tills den "vissnat" ordentligt. Tillsätt créme fraiche och grädde. Låt småkoka någon minut. Smaka av med salt & färskmalen svartpeppar.

Bred ut purjolöksröran över endivesalladen. Strö över ett lager riven parmesan. Gratinera i ugnen i 20-30 minuter på 200 grader.

Lycka till & smaklig spis!

Tips! Jag hade mina inne i 20 minuter och det var lite för mkt tuggmotstånd kvar i den tjockare delen av salladen. Jag skulle rekommendera 30 minuter. Men det är en smaksak. 

Purjolöksröran är också väldigt god som pajfyllning eller bara som den är till kött/kyckling/fisk. Kanske på varma mackor om man äter bröd!?! 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan,
Riktigt gott, en höjdare! Tack för ett bra recept.
Anneli