2013/03/04

Renstek med örtmos & lingonsky

 
Här kommer en smarrig rätt som jag lagade för några månader sedan. Jag ligger lite efter med mitt bloggande och har en hel mapp på datorn full av matbilder och opublicerade recept. Detta lagades i oktober förra året :) Men jag minns än hur gott det var, så här kommer receptet. (Ej LCHF)

Ingredienser:
1 st renstek i nät
4 st morötter
3 st gula lökar
Salt & Peppar
Timjan
Smör

Örtmos:
Mjölig potatis - mängd efter antal portioner som önskas
Uppvärmd mjölk - mängd enligt ovan
Salt & Peppar
Riven muskotnöt
Smör
1 dl färka örter

Lingonsky:
1 st scharlottenlök
Smör
2 dl rött vin
2 dl kalvbuljong
2 dl lingon
1 msk socker
Svartpeppar

Tillbehör:
Lättkokta gröna bönor

Sätt ugnen på 125 grader. Bryn steken runt om, krydda och lägg över i en ugnsfast form, tillsammans med bitar av lök och morot. Stick in en termometer till mitten av steken och stek i nedre delen av ugnen i ca 1½ timme eller tills köttet är rosa och nått en innertemperatur på 65 grader. (Jag tog ut steken vid 62 grader och lät den stå och vila till 65).

Lingonskyn görs såhär: Fräs scharlottenlök i smör. Häll i vin och buljong och reducera till ca 3 dl. Tillsätt lingon och socker. Låt koka upp strax före servering.

Medan köttet fortfarande steks gör vi mos också. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av sig ett par minuter medan du värmer mjölk. Mosa potatisen och vispa den fluffig tillsammans med mjölken med en elvisp. Smaka av med salt, peppar och muskot. Smält lite smör och blanda med de hackade örterna, vänd ner i moset. (Jag använde timjan & persilja)

Koka de gröna bönorna i saltat vatten ett par minuter. Jag gillar när det fortfarande är lite bett i dem.

Skär tunna skivor av köttet, servera med mos, sky och bönor. Strö gärna över lite extra färsk timjan. Morötterna och löken vi hade till steken är också supersmarriga. (Hängde dock inte med på min bild)

Smaklig måltid.

1 kommentar:

Anonym sa...

har lagat recept. Det är väldigt gott! Tack. Luiz