Jamies örtbakade torsk, potatis/broccoli/ärt-mos och tartarsås


Den här rätten gjorde jag för ett bra tag sedan. Jag gick igenom lite bilder och hittade denna opublicerad så idag delar jag med mig av ett smarrigt recept från Jamie Olivers "30-minute-meals". Verkligen jättegott och rätt så enkelt. Detta är inte LCHF. :/

Ingredienser:

Fisken
600 g torsk
1 tsk fänkålsfrön
200 g vitt bröd
4 st vitlöksklyftor
½ burk sardeller i olja (+ lite av oljan)
5-6 st skivor soltorkade tomater
1 knippe färsk basilika
1 röd chilifrukt
40 g parmesanost
1 st citron
Balsamvinäger
En nypa rosmarin
En nypa timjan
Salt & peppar

Potatis- & Ärtmos
4 medelstora bakpotatisar
1 broccolistånd
500 g frusna små gröna ärtor
1-2 tsk torkad mynta
Olja
Salt & Peppar

Tartarsås
3st cornichons (Små inlagda gurkor)
1 tsk kapris
En liten knippa färsk persilja
3-4 st sardellfiléer i olja
1 st citron
200 g majonäs
En nya paprikapulver

1. Skala och dela potatisen i kuber och koka i saltat vatten. Dela broccolistjälken i bitar och koka tillsammans med potatisen.

2. Krydda torsken med salt, peppar och fänkål. Ringla över olja och lägg den i en ungssäker form. Baka i ugnens nedre del i ca 15 minuter, medans du gör iordning fiskens örttopping.

3. a) Dela brödet i bitar och lägg det i en matberedare tillsammans med 2 st pressade vitlöksklyftor och lite av oljan från sardellerna samt timjan och rosmarin. Mixa tills du har "ströbröd", häll ut det på ett fat.

b) Lägg sardellfiléer, soltorkade tomater, 2 vitlöksklyftor, chili, parmesan och basilika i matberedaren, tillsammans med skalet och saften från 1 citron och balsamvinäger. Mixa tills du har en tjock sås/tomatsmet.

4. Ta ut fisken från ugnen och bred på tomatsmeten och toppa sedan med brödsmulorna. Ställ in fisken igen och baka tills toppingen blivit gyllenbrun och fisken är genomstekt.

5. Nu borde potatisen vara mer eller mindre klar. Tillsätt broccolibuketterna och ärtorna, koka i ytterligare ca 4 minuter. Då gör vi tartarsåsen.

6. Skölj ur matberedaren och lägg sedan ner cornichons, kapris, persilja och sardellfiléer med lite av oljan. Tillsätt saften av ½ citron och mixa till en kryddig smet. Lägg över i en skål och blanda med majonäs och eventuellt lite mer citron - smaka av med salt, peppar och paprikapulver.

7. Häll av potatis- och grönsakskoket, låt det ånga av sig lite. Tillsätt smör, olja och kryddor och mosa med ett rustikt mos med lite bitar. Supergott!

8. Servera fisken med moset, såsen och eventuellt en liten sallad. På bilden ser Ni bladspenat toppade med krispiga panchetta-skinka som jag gjorde i förväg. (Bara att steka någon minut och ställa åt sidan för att svalna och bli krispiga)

Smaklig måltid!

Kommentarer

Bosse.P sa…
Tack för den. Helt fantastiskt gott.
Bosse.P