2012/07/18

Trädgårdspaj med cashewnötter

Det här med paj har ju tydligen blivit lite av ett "trademark" för mig. Nog för att min sambo är väldigt partisk när han kallar mig pajdrottningen men jag får nog lov att säga att jag tycker det blir ganska bra själv också. Men å andra sidan, hur svårt kan det vara?

Jag har en förmåga att blanda ner det jag hittar i skafferiet när jag ska göra smulpaj. Vanligtvis strös det i hasselnötter och kanske lite cocos men då min väninna är nötallergiker provade jag en gång att göra smulpaj med cashewnötter, för det tål hon. Det blev helt ok faktiskt.
Så jag tänkte dela med mig av detta lilla "recept" nu.

Ingredienser:
Blandade trädgårdsbär (Hallon, svarta vinbär, krusbär)
Potatismjöl/ Majsstärkelse
½-1 dl socker

Smuldeg:
125 g smör rumstempererat
3 dl vetemjöl special
1 dl strösocker (ibland använder jag muscovadosocker!)
+ ca 1 dl valfria nötter/cocos
(ibland ringlar jag över ett par teskedar sirap/ honung på toppen innan jag stoppar pajen i ugnen - ger en knaprigare yta med colasmak)

Strö lite potatismjöl/majsstärkelse över bären, blanda runt så bären täcks ganska väl. (Detta behövs om du använder bär och frukt som släpper mycket vätska. Då binder stärkelsen vätskan.) Tillsätt ev. lite socker om du använder syrliga bär - jag brukar hoppa över det för jag älskar sura saker :)
Lägg bären i botten av en pajform, eller flera små. Baka i ugnen tills det börjat bubbla lite. Blanda under tiden samman smuldegen. Ta ut pajformen från ugnen och strö över smulorna. Ringla eventuellt över sirap/ honung och grädda i ugnen tills smulorna fått vacker färg.

Låt pajen svalna lite innan servering. Gott till glass, vaniljsås, vaniljvisp eller bara som den är.
Smaklig måltid!

2 kommentarer:

Emma sa...

Verkar väldigt gott!! Egentligen kan man nog blanda mer än vad man tror...men jag är lite feg på det området! /Emma

Karin sa...

Kanske jag kan utsätta min man för ett test med dessa nötter! Han är också lite överkänslig mot nötter annars och jag tycker det är så tråkigt att alla nötrecept "går bort" :-(