2012/07/24

Key Lime Pie


Syrliga desserter är smaskigt tycker jag! Även om denna lilla paj är väldigt söt pga den kondenserade mjölken balanseras sötman bra av limen. Väldigt smarrigt! Pajen kan serveras som på bilden här ovan, bakad i portionsformar med lite grädde till. Jag har även gjort den i en vanlig pajform med marängtopping, se bild längst ner.

Ingredienser:

Kexbotten
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
4 st äggulor
5 st limefrukter - skal & saft

Marängtopping
4 st äggvitor
1½ dl strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen till smulor, använd gärna en mixer, blanda med smält smör.

3. Tryck ut blandningen i botten på en pajform, alternativt portionsformar.

4. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, låt svalna.

5. Blanda kondenserad mjölk med äggulor och limeskal och saft. Låt smeten stå i minst 30-60 minuter så limesmaken sätter sig ordentligt.

(6. Sila smeten i en finmaskig sil och släng skalen.) - Detta brukar jag strunta i. Har man rivit skalen med en fin rivare tycker inte jag det spelar någon roll om de är kvar.

7. Fyll pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, något längre om det är en stor paj. Fyllningen ska stelna lite men se rätt lös ut ändå. Den stelnar mer när den svalnar.

(8. Vispa äggvitor och strösocker till en hård marängsmet. Klickas ut på pajen när det återstår 5 minuter. Marängen ska bara få vacker färg på toppen.)

9. Låt svalna - och ät.

Lycka till

Inga kommentarer: