Löktarte med sardeller

Hittade detta recept i Ica kuriren och kunde inte låta bli att prova det. Super-duper-god "paj" med mycket smak. Gillar man inte sardeller kan man utesluta dem.

Ingredienser:
75 g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kesella
2 krm salt

Fyllning:
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör och olja till stekning
1 msk färsk timjan
2 tsk råsocker
1/2 dl madeira
3/4 dl vitt vin
salt och peppar
1 ägg
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4–5 dl riven ost (smakrik, gärna fransk hård)
50 g raka sardellfiléer i olja

Skär smöret i kuber och lägg det med mjölet i en matberedare. Mixa till fina smulor. Tillsätt kesella och salt och mixa ihop tills det bildar en boll. Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant (cirka 28 centimeter i diameter). Nagga väl och ställ i frysen i cirka 10–15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Baka pajskalet i 10–13 minuter tills det har fått lite färg.

Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs den med timjan i smör och olja i 3–5 minuter tills den är glansig och mjuk. Strö över sockret och rör runt. Häll på madeira och vitt vin. Salta och peppra.
Låt puttra ihop på låg värme i cirka 5 minuter. Låt svalna lite. Hit går det bra att förbereda.
Vispa ihop ägg, äggulor, grädde och mjölk lätt i en bunke. Rör i ost och lök. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på sardellerna. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna lite före servering.

Pajen kan bakas en dag i förväg. Pajskalet går att förbereda i god tid och frysa in.

Smaklig måltid!

Kommentarer