2012/03/05

Torskrygg Bourguinon

Ja det låter ju faktiskt ytterst konstigt att servera rödvinssås till en sådan mild och fin fisk som torsk. Men jag kan bara säga en sak: Herregud! Sååå gott!

Ingredienser:
Rimmad torskrygg
Ett gäng små färska champinjoner
½ dl kalvfond
100 g sidfläsk
1 pkt bacon
1 dl färsk persilja
½ flaska rött vin - helst bourginogne
1 st påse steklök
1-2 msk balsamvinäger
Ett par kvistar färsk timjan
1 msk  råsocker
Salt, peppar och smör

Rimmad tork: Mät upp 2 liter vatten och blanda ner 1 dl salt och 1 dl socker. Rör tills  det löst sig. Lägg ner 500 g torsk och låt dra i 1-2 timmar innan tillagning.

Rödvinsås: Häll vin, fond, socker, vinäger och timjan i en kastrull. Reducera till hälften, red av om så önskas.

Tillbehör: Skala smålöken och låt svettas i en stekpanna, lägg åt sidan. Klyfta champinjonerna och fräs dem. Skär upp bacon och sidfläsk i tärningar och stek tills de är knaprika. Blanda ihop allt med steklöken. Tillsätt färsk  persilja.

Torsken: Ta upp fisken ur rimningen och torka av dem. Halstra sedan fisken i en stekpanna på låg värme med massor av smör.

Servering: Lägg lök-, svamp- och fläskblandningen i botten, skopa över rödvinsås och lägg fisken på toppen. Garnera med en grön kvist.

Lycka till!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Spännande! Jag är svår på boeuf bourguinon och torskrygg är ju underbart gott...

Anonym sa...

Mycket god. Formen löste vi med folie som fungerade utmärkt. 👍