2012/02/13

Klassisk créme brulée


Jag är officiellt helt galen i créme brulée. Det är bland det godaste som finns om du frågar mig. Omnomnom!

Ingredienser:
6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g strösocker
1 st vaniljstång
+ strösocker till karamellisering

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Värm mjölk, grädde och vaniljfrön + stång i en kastrull. Det behöver inte koka men bli ordentligt varm.

Blanda äggulor och socker i en bunke, vispa lätt. Tillsätt äggblandningen till gräddblandningen och vispa tills allt blandat sig. Ta bort vaniljstången och häll upp smeten i bruléeformar.

Ställ formarna i en större ugnsfast form och fyll på med vatten tills det täcker upp till hälften av bruléeformarnas höjd.Grädda formarna i nedre delen av ugnen, 180 grader i ca 40 minuter.

Låt bruléerna kallna. Innan servering strö på ett tunt lager strösocker på toppen, bränn av med en brännare eller ställ dem under grillen i ugnen, 250 grader, 10 minuter. Servera som den är eller som på bilden tillsammans med syrliga bär.

Lycka till!

2 kommentarer:

Suzan sa...

Också min favvo! mums!

Anonym sa...

Aldrig gjort... Måste göra! Det är en av de där sakerna som ger en riktig "smak-orgasm" i munnen!! /Karin