2011/10/03

Mumsiga Marinerade Morötter

Här kommer en goding som jag i princip levde på i somras! Så nedrans gott till grillat, passar till både fisk, fågel och kött. Supermums!

Ingredienser:
4-6 st medelstora morötter
1-2 stora vitlöksklyftor
1 st citron - saften
2 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl kallpressad ekologisk rapsolja (eg. olivolja)
Ett knippe förska basilikablad (eller persilja)

Skala och skiva morötterna i lite tjockare slantar, koka dem ett par minuter tills de börjat bli mjuka. De ska inte vara helt igenomkokta utan fortfarande ha lite tuggmotstånd. Blanda under tiden samman resterande ingredienser till en dressing/lag/marinad.

Tips! Om man inte vill ha så skarp vitlökssmak kan jag rekommendera att slänga ner den i morotskoket ett par minuter (med skalet) och sedan hacka den till dressingen. Det ger en mildare vitlökssmak.

Häll av vattnet från morötterna och häll marinaden över de varma morötterna. Låt svalna, rör gärna om lite då och då så alla morötter får bada i marinad. Klart!

Kan serveras ljummna direkt eller kalla. De blir bara godare och godare ju längre de står i marinaden. Kan förvaras ganska länge i en försluten burk i kylen, bara marinaden täcker morötterna.

Lycka till!

Ps. Övriga grilltillbehör Ni ser på bilden består av en vanlig tomat- och löksallad (tomater, rödlök, basilika, olja, salt & peppar) samt en basilikasås (créme fraiche och pesto).

Inga kommentarer: