2011/10/24

Fryst moussetårta med rabarber

Vi fortsätter väl med lite mer gofika! :) Även denna är från min födelsedag i juni. Den gick åt som smör i solsken, inte bara för att den smälte, utan för att den var så smarrig! Syrlig och frisk.

Ingredienser:

Botten
8 st digestivekex
2 msk strösocker (kan uteslutas!)
50 g smält smör

Rabarberfyllning
3 medelstora  rabarber i  bitar
½ dl strösocker
½ citron, saften
1 msk vatten

Citronmousse
3 äggulor
3 äggvitor
1½ dl strösocker
2 citroner - skal och saft
2 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche

Smörj en form med löstagbar kant, krossa kexen i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och avreagera dig med kaveln! Tillsätt socker och smält smör. Häll smulorna i formen och tryck lätt ut dem med fingrarna eller baksidan av en sked. Gräddai ugnen, 175 grader, i ca 5 minuter. Låt kallna.

Koka ihop rabarberna med socker, citron och vatten. Låt koka i ca 5 minuter tills rabarbern känns mjuk. Låt kompotten kallna helt.

Vispa äggulor och socker lätt. Tillsätt citronskal och saft. Vispa äggvitor och grädde var för sig. Vänd i créme fraiche, grädde och sist äggvitorna i citronsmeten.

Varva citronmoussesmet och rabarberkompott över digestivebottnen. Ställ i frysen i ca 5-6 timmar.

Ta fram den ca 20-30 minuter innan servering så är den lättare att skära och inte fryst till ett isberg. Servera med färska jordgubbar, suuuuupergott!!!

Lycka till!