2011/08/29

Smörgåstårta á la Linda



Jag har aldrig gjort smörgåstårta förut. Vi har alltid fuskat och köpt färdig från något konditori eller så. Men i våras blev jag inspirerad att prova och detta är resultatet. Den blev jättegod faktiskt!  

Ingredienser: 
Landgångsbröd - färdigköpta
(Baka egna om du känner för att göra något extremt onödigt)

Fyllning nr 1:
2 burkar tonfisk i vatten (bra kvalitét)
3 st hårdkokta ägg - hackade
½ dl majonäs
1 dl keso
2 msk chillisås
1 dl färsk dill
salt, peppar och cayenne

Fyllning nr 2:
2 st morötter - rivna
2 st syrliga äpplen - rivna
1 röd paprika - finhackad
½ dl majonäs
1½ dl grekisk yoghyrt
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
salt & peppar

Ostkräm:
500 g mascarponeost
1 dl créme fraiche
½ dl citronsaft
salt & peppar

Garnering:
Kruksallad
Ruccolasallad
Lufttorkad skinka
Vitlökssalami
Kalamata oliver
Coctailtomater
Mini mozarella
Citron
Färsk basilika
Färsk oregano

Blanda samman fyllningarna i två olika skålar. Skär bort kanterna på landgångsbrödet och lägg dem brevid varandra på ett fat/ bricka. Jag lade 3 st i bredd. Bred på ett lager av fyllning nr 1 och lägg på nya bröd. Tips! Jag lade nästa lager bröd åt motsatt håll från det understa lagret, så tårtan blir stadigare. Bred på ett lager av fyllning nr 2. Har du fyllning kvar? Jag hade lite av båda fyllningarna kvar som jag blandade samman och bredde ut på ytterligare ett lager bröd. Avsluta tårtan med ett lager bröd på toppen. Blanda samman ostkrämen och bred ut den över hela tårtan. Så här långt kan du förbereda. Jag gjorde detta ena dagen, lät tårtan dra i kylskåpet över natten och dekorerade morgonen efter.

 Dekorera efter bästa förmåga! :)

Lycka till och smaklig måltid!

3 kommentarer:

Suzan sa...

Ser vackert ut!

Elin sa...

Åh fy fan vad gott! En sån får det bli till helgen.

Linda sa...

Tack Suz & Elin! :)