Blåbärslängder


Dessa blev poppis hos sambon som älskar både blåbär och "bullar".

Ingredienser:
(2 längder)
125 g smör
3 dl mjölk
1 tsk finstött kardemumma
1 dl strösocker
2 stora ägg
50 g jäst för söta degar
10-12 dl vetemjöl special 

Fyllning:
200 g riven mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
2-3 dl blåbär
2 msk strösocker

Pensling:
1 uppvispat ägg
½ dl mandelspån

Smält smöret, ta från värmen och tillsätt mjölk. Tillsätt kardemumma, socker och ägg.
Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan som bör vara runt 37 grader. Tillsätt resten av vätskan och de mesta av mjölet, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. Blanda under tiden samman mandelmassa och smör till fyllningen.

Ta upp degen på ett mjölat bord. Arbeta samman och dela den i två delar. Kavla ut varje del till ca 40x25 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje del och strö över blåbär och socker. Rulla ihop från kortsidan. 

Lägg dem i varsin pappersklädd avlång bakform med skarven neråt. Klipp flikar i längderna. Låt jäsa i ca 45 minuter under duk. Sätt under tiden ugnen på175 grader. Pensla längderna med uppvispat ägg, strö över mandel och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna under duk.

Lycka till!

Kommentarer

Girly Bits sa…
This is great! I follow your other blog as well, and I have both a nail blog and a recipe blog :)
lindasmat sa…
You do? I follow your nail blog, but I'll make sure to check out the other one aswell. Awesome! Thanks for stopping by Pam!