2011/05/10

Devils food muffins

Jag vet inte varför men lusten för att baka har på senaste tiden tagit över lusten att laga mat. Dessa chokladbomber gjorde jag för några veckor sedan. Djävulskt goda!

Ingredienser:
50 g smält smör
115 g farinsocker
2 st stora ägg
115 g vetemjöl special
½ tsk bikarbonat
25 g kakao
1 1/4 dl créme fraiche

Topping
125 g mörk choklad
2 msk socker
1½ dl  créme fraiche
Chokladspån av vit choklad

Värm ugnen till 180 grader. Rör samman smält smör, socker, ägg, mjöl, bikarbonat och kakao i en skål. Kör med en elvisp tills smeten är slät. Vänd ner créme fraiche och fördela smeten i muffinsformar (helst placerade i en muffinsplåt). Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter tills de höjt sig och känns fasta. Man kan testa med en provsticka. Är den torr istället för kladdig efter att ha stuckits i mitten av muffinsen är dem klara. Plocka ur muffinsarna ur muffinsplåten låt dem kallna på ett galler.

Topping: Smält chokladen över ett vattenbad. Flytta från värmen och låt svalna något. Vispa därefter ner créme fraiche och socker. Rör ganska livligt så inte smeten skär sig. Bred chokladtoppingen på varje muffins och dekorera eventuellt med chokladspån. Jag valde vit choklad för att det kändes snyggast.

Chokladspån kan man enkelt göra genom att hyvla en chokladkaka med en potatisskalare. Jag lägger däremot chokladkakan platt på en skärbräda. Och använder en vass kniv och "skrapar" över chokladen så att hyvelspån skapas.

Lycka till!

2 kommentarer:

Karin / bevemyrs blogg sa...

Creme fraiche och choklad i bakverk är så himla gott! Skulle ha väldigt svårt att motstå muffinsarna på bilden!:)

Madeleine sa...

såg goda ut!