2011/03/16

Morbergs skånska kalops

Vi gjorde kalops för någon helg sedan och oj så god den blev. Vi utgick från Per Morbergs recept med enda skillnaden att vi bytte ut hans högrev mot vanlig nötstek. Bara för att vi hade det hemma...


Ingredienser:
1 kg nötkött
4 st gula lökar
6 st morötter
3 st lagerblad
12 st kryddpepparkorn
8 dl kalvfond (färdigutblandad)
salt & peppar

Skär köttet i lagom stora bitar och bryn dem i rikligt med smör. Bryn lite i taget så att det inte börjar koka i stekpannan. Lägg köttbitarna i en kastrull och häll på kalvfonden.

Koka upp och skumma eventuellt av. Stöt kryddpeppar i mortel och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Salt och peppra. Skär lök och morötter i lite större bitar, fräs på dem i lite smör och tillsätt sedan till grytan.

Låt alltsammans puttra i ca 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört och fint. Servera till kokt potatis och rödbetor.

Supersmaskens!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du råka visst missa antal morötter i receptet, och sedan är ju en annan fråga, ska man verkligen låta morötterna och löken vara i grytan när allt puttrar i 1-2 timmar, låter som att dem kommer smälta och bli mosiga ju.
Själv lägger jag in när jag känner att köttet har kokat färdigt och låter dem koka 5-10 min till.

Linda sa...

Hej "Anonym". Förlåt, glömde morötterna. Har fixat det nu. Ja, dom ska koka med från början, iaf enligt Morbergs orginalrecept som du hittar på recept.nu. I denna gryta är ju morötterna mest där för att ge en god sås men självklart gör man som man vill!