2011/01/10

Smörstekt torskfilé med hemmagjord Hollandaisesås

I lördags gjorde vi en fantastisk god middag. Vi köpte färsk fin torskfilé som smörstektes till sparris och hemmagjord Hollandaisesås. Var otroligt nervös över att såsen skulle skära sig men det gick jättebra! Och så otroligt gott det blev! Min favoritsås numera...hehe.

Ingredienser:
Torskfilé
Potatis
Grön sparris

Sås
250 g smör
3 st äggulor
2 msk äppelcidervinäger
citron, saften
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak

Stek torsken i rikligt med smör, salta & peppra. Koka potatis. Stek eller koka sparris.

Sås: Smält (skira) smöret. Passa så att det inte bränns. Låt smöret svalna ett tag. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en mindre rostfri kastrull. Värm kastrullen i en större fylld med vatten = vattenbad. Låt inte vattnet koka, utan hålla ca 98 grader och småsjuda. Rör hela tiden tills äggen tjocknat något. Rör ner lite i taget av det smälta smöret. Vispa tills såsen tjocknar igen. Smaksätt med salt och peppar.

Ps. Om såsen mot all förmodan skulle skära sig kan man rädda den på följande sätt: Knäck en ny äggula i en annan kastrull och vispa i den försiktigt ner den skurna såsen under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.

Lycka till & smaklig måltid!

2 kommentarer:

Remsan sa...

Både hemgjord hollandaisesås och bearnaisesås är ju så sjukt gott! Varför gör man inte det oftare?

Linda sa...

Ja jag håller med dig, bearnaise blir mitt nästa försök! =)