Nyårsafton 2010

Bättre sent än aldrig, här kommer menyn från nyårsafton :)

Råraka med pilgrimsmussla, löjrom, créme fraiche & rödlök

Ingredienser:
Riven potatis
Créme fraiche
Löjrom
Dill
Pilgrimsmusslor
Salt & Peppar

Riv potatisen och stek den i små högar med mycket smör/olja i en stekpanna. Stek pilgrimsmusslor ett par minuter på varje sida och servera tillsammans med resterande ingredienser.

Citron- & pepparstekt kalkonfilé med ädelostpasta




Ingredienser:
Kalkonfilé
Salt, svartpeppar
Rivet citronskal
Pasta
Grädde
Färsk bladspenat
Purjolök, vitlök
1½ trekant Kvibille Gräddädel
Salt, svartpeppar

Torka av kalkonfiléerna med hushållspapper. Rulla dem i salt, svartpeppar och rivet citronskal. Stek dem i rikligt med smör ett par minuter på varje sida innan du lägger dem i en ugnsfast form för att baka klart dem i ugnen. Använd gärna en köttermometer, de ska upp till ca 70-75 grader.

Gör iordning pastasåsen genom att fräsa purjo och vitlök mjuk i smör. Häll på grädde och smula ner osten. Låt småputtra ett par minuter så osten smälter ordentligt och smakerna sätter sig. Tillsätt bladspenaten och låt den vissna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer grädde. Såsen får inte vara för tjock eftersom den ska blandas med pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda den sedan med såsen. Servera & ät!

Chokladfondant med vaniljglass, blåbär & passionsfrukt

Ingredienser:
200 g choklad (jag använde 65% kakaohalt)
200 g smör
2 dl strösocker
2 hela ägg
4 st äggulor
1 dl vetemjöl

Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda smör och socker, tex med en elvisp till det är ordentligt blandat. Tillsätt ett ägg i taget och kör till en hyfsat jämn smet. (OBS! Den kan vara lite sprucken men det gör inget) Tillsätt den något avsvalnade smälta chokladen och vispa smeten jämn. Häll upp smeten i smorda formar. Jag valde att smörja muffinsformar som sedan fick stå på en muffinsplåt, bara för att vara säker på att de sedan skulle lossna ordentligt ur formen ::) Grädda dem i mitten av ugnen, ca 6-8 minuter. De ska vara torra på toppen men fortfarande rinniga innuti när man tar ut dem. Inte helt lätt kan jag säga. Jag fick kalla fötter och tog ut dem lite för tidigt, så de sjönk ihop lite i mitten. Hade jag väntat 2 minuter till så hade de blivit bättre. Men övning ger färdighet :) Servera med t.ex. vaniljglass, blåbär & passionsfrukt.

God forsättning!

Kommentarer