Kasslergratäng med ädelost, päron & valnötter

Här kommer rätt nr 2 vi lagade av den enorma kasslerbiten vi fyndade för någon vecka sedan. En enormt god gratäng med all mat i samma form :)

Ingredienser:
4 port. kokt ris
2 påsar färsk babyspenat
1 purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 bit kassler
2 st fasta päron (t.ex Conference)
1 handfull valnötter
2½ dl créme fraiche
5 dl vispgrädde
1 bit blåmögel ost (t.ex. Castello - styrka efter smak)
svartpeppar

Lägg kokt ris i botten på en ugnsfast form. Stek purjolök ett par minuter i smör, tillsätt bladspenaten och låt den vissna. Strö ut över riset. Skiva kasslern och päronet. Stek kasslerskivorna ett par minuter. Varva päron och kassler i formen, ovanpå spenaten. Strö över valnötter.

Värm créme fraiche och grädde i en kastrull. Smula ner osten och låt såsen småsjuda tills osten smält. Smaka av med svartpeppar. Häll såsen över kasslern. Obs! Det kan se ut som brutalt mycket sås men tänk på att riset ofta suger i sig ganska mycket vätska trots att den är färdigkokt.

Gratinera i ugnen, ca 30-40 minuter, på 200 grader tills allt är genomvarmt och toppen fått en vacker färg. Servera till en god sallad.

Lycka till & smaklig måltid!

Kommentarer