2010/12/09

Roliga arbetsuppgifter!

Jag jobbar ju som turistvärdinna i Avesta. Jag och min kollega Eva (tillsammans med ett gäng andra sköna människor) har precis blivit involverade i ett spännande projekt som jag tänkte dela med mig av här på bloggen. Vi har bjudit in bussresearrangörer i närområdet till en visningsresa i Avesta, där två av våra största besöksmål ska visas Avesta visentpark & Verket. (Klicka på länkarna för att läsa mer)

Avesta Visentpark i vinterskrud
Det roligaste med projektet, enligt mig, är att vi ska få bjuda gästerna på visentkött! Som Ni vet är ju jag totalt matgalen så här om dagen när vi skulle provlaga köttet var jag helt lyrisk. Jag tog mig friheten att ta fram tre stycken såsalternativ och dem recepten tänkte jag dela med mig av till Er men först få Ni se lite bilder från provlagningen. Enjoy! 


Eivor har jobbat inom restaurangbranchen länge och har erfarenhet av visentkött. Det var jätteroligt att träffa henne och jag är jätteavundsjuk på henne som får jobba med mat varenda dag. :) 

Köttet stektes sedan utomhus på en muurikka (gasoldriven stekhäll). Med endast lite smör, olja, salt och peppar spred sig en gudomlig doft utanför ladugårdsfiket i visentparken.

Mums, mums!
Det nystekta köttet avnjöts sedan på enklaste vis med bara lite sås till. Jag hade ju gjort tre stycken så det var avsmakning och jurybedömning :)

Bild lånad ur turistbyråns bildarkiv
Och vad  är en visent undrar Ni!?! Jo, en sån här best. Visenterna är en europeisk bison och  är faktiskt en utrotningshotad djurart. Men då kan man väl inte äta dem tänker Ni...men jodå, det kan man sörru! För när man driver en avelsanläggning (Avesta visentpark) måste man ibland ta bort vissa djur av olika anledningar. Och istället för att detta kött slängs tas det tillvara på och kan serveras vid speciella tillfällen. Mer lokalproducerat och "miljövänligt" tror jag inte det blir.

En visenttjur kan väga upp till 1 ton och ha en boghöjd på nästan 1,90 m. De kan bli ca 2,90 m långa. Tjurarna är väl medvetna om sin storlek och styrka så det gäller att hålla sig på rätt sida om staketet när man hälsar på dem. I Avesta finns det ca 30 visenter och om du har tur får du se någon av de 4-8 kalvar som föds i parken varje år. Supersöta!

Jag återkommer med bilder från själva eventet, om det går av stapeln som vi planerat.

Adiós amigos!

Updatering: Eventet blev inställt pga för få anmälda men vi spinner vidare på denna idé och kommer erbjuda något liknande i vår istället.

2 kommentarer:

Helle sa...

Du menar att dem är 1,90 i mankhöjd? Bogen sitter ju fram där halsen slutar.
Muurikor is da shit!!!!! Dem är suveräna att ha med sig när vi är ute på marknader. Upp med den över elden och man kan göra alltifrån äggröra till att baka tutul. Vi har provat i medeltidsföreningen =)

Linda sa...

Nä, i BOGhöjd! Så står det på infobladen i parken. Ja det var riktigt mysigt med muurikkan. Härligt!