2010/12/20

Maksalaatikko (Finsk leverlåda)

Då min sambo är född i Finland har jag lyckligtvis nog fått smaka på lite klassisk finsk julmat. En av dessa godingar är leverlåda. Jag håller med om att det låter fruktansvärt men många av oss äter ju leverbiff och det här är absolut inget konstigare! SUPERGOTT! Det har faktiskt blivit en av mina favoriter på julbordet.

Ingredienser:
2 dl ris
4 dl vatten
1,2 l mjölk
300 g mald nötlever
2 medelstora finhackade lökar
1-2 dl russin
4 msk sirap
1 tsk vitpeppar
1 tsk mejram
3 tsk salt
1 ägg

1. Lägg riset i kokande mjölk- & vattenblandning och koka till en lös gröt, låt svalna.
2. Blanda samman mald lever, lök, russin, lök, kryddor och ägg.
3. Blanda samman gröt och levermix, blandningen ska vara ganska lös.
4. Häll blandningen i en smord ugnsfast form och klicka över lite smör.
5. Grädda lådan vackert brun i medelvarm ugn. Den är klar när den börjar släppa från kanterna.

Lycka till!

9 kommentarer:

Frostrosor sa...

Älskar leverlåda!

Johannes sa...

Det här låter ju precis som det vi kallar leverkaka hemma i Västerbotten (och som är vansinnigt gott). Äter man den med lingon också?

Linda sa...

Ja det är vanligt med lingon till, supergott! :)

Anonym sa...

Doppardagen.Leverlåda a la Linda i ugnen,nu nalkas kålrotslådan.Trots sitt lite smaklösa namn så gott :
;speciellt dagen efter....är Julafton!
God Jul och ännu godare Nytt År!

Sisko Wilow

Roger sa...

Låter ännu vansinnigare, men byt ut nötlevern till grislever och det blir ännu godare, faktiskt. I övrigt använder jag samma ingredienser. Skall ätas med lite smält smör och lingonsylt, eller som vi helst här i Finland gör, äter med tranbärsgelé, och jag garanterar att det gillas av alla.
Erik från Finland.

Catharina sa...

En kort fråga: hur länge ungefär ska den vara i ugnen? 30 min? 60 min?

Linda Blixt sa...

Catharina, det beror lite på ugnen. Det kan ta allt från 40 minuter till 1,5 timme.

Anonym sa...

Leverlåda... mmmmh. Gottgottigottgott

1,6 liter vätska för 2 dl ris låter som en väldigt blöt låda i slutändan.

Linda Blixt sa...

Det låter mycket men mycket av vätskan absorberas när du kokar gröten, samt avdunstar när du gräddar lådan. Det funkade iaf för mig.