2010/12/22

Lanttulaatikko (Finsk kålrotslåda)

Jag fortsätter med mina finska julrätter. Här kommer en annan god låda innehållande kålrot. Jättegott till julskinka med senap!

Ingredienser:
1½ kg kålrot
1½ dl vispgrädde
4 msk smör
Salt, peppar & muskot

Skala och skär kålroten i små kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mixa kålroten tillsammans med grädde och kryddor till en slät smet med en stavmixer eller i en matberedare.

Häll smeten i en smord ugnsfast form, gör "toppar" med en gaffel. Klicka lite smör på toppen och grädda i mitten av ugnen, ca 15 min på 225 grader. Tills lådan fått vacker färg på topparna. 

Lycka till & smaklig måltid!

3 kommentarer:

Malin sa...

Gillar skarpt! Mitt finska hjärta börjar bulta litet extra... Verkligen kul att se våra julmatstraditioner på svenska matbloggar. Med risk för att låta som en besserwisser nu; men den rätta stavningen är "lanttulaatikko". Några bokstäver borta bara :)

Linda sa...

Åh, va bra! Tack, jag ändrar stavningen med detsamma. Mvh// Linda

Suzan sa...

åh vad gott!!